Silikonowe formy do pieczenia – zalety i wady

Współczesna gastronomia to branża, która wymaga sporej inwestycji. Początki działalności nigdy nie są łatwe. Niezbędny jest zakup profesjonalnego sprzętu oraz wyposażenia. Ilość potrzebnych akcesoriów kuchennych jest tak duża, że łatwo stracić głowę. Z pewnością staniemy przed dylematem, jaką blachę do pieczenia wybrać. W ostatnim czasie największym zainteresowaniem cieszą się silikonowe formy do pieczenia. Wyparły one nieco akcesoria aluminiowe, które nie są zbyt trwałe.

Wysoka wytrzymałość
Podstawową zaletą silikonowych form do pieczenia jest to, że są one ponadprzeciętnie wytrzymałe i odporne na uszkodzenia. Nie jest to zakup na jeden sezon – takie blachy z powodzeniem przetrwają nawet bardzo wysoki temperatury. Dodatkowym plusem jest to, że nie muszą one posiadać specjalnych powłok, które zapobiegają przywieraniu jedzenia. Nawet najprostsza forma silikonowa gwarantuje to, że wyjmiemy z niej danie bez najmniejszego problemu. Sprzyja to również szybkiemu i łatwemu czyszczeniu.

Wyższa cena
Największym minusem foremek silikonowych jest to, że są one droższe niż modele wykonane z aluminium. Mogłoby się wydawać, że zakup jest nieopłacalny, jednak należy poważnie się zastanowić. Silikon to materiał trwalszy, dzięki czemu produkt posłuży o wiele dłużej. W przeliczeniu koszta mogą wyjść nam podobne, a więc jest to ekonomiczna inwestycja.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz