Gastronomia to dość kosztowna branża. Planując rozpoczęcie własnej działalności musimy liczyć się z niemałymi kosztami. W przypadku, gdy przymierzamy się do produkcji własnych wyrobów piekarniczych, to inwestycja będzie jeszcze większa. Wielu przedsiębiorców staje przed dylematem – zakupić sprzęt nowy czy używany?
Redukcja kosztów?
Zakup wyposażenia piekarni pozwala znacząco obniżyć koszty, jednak musimy pamiętać o tym, że nie jest to rozwiązanie idealne. Przede wszystkim zakupione sprzęty mają o wiele krótszą żywotność, gdyż były w przeszłości intensywnie eksploatowane. Musimy więc liczyć się z tym, że pierwsze usterki pojawią się znacznie szybciej. Dla wielu osób jest to jednak jedyny sposób na to, aby otworzyć interes. Warto podkreślić, że niektórych elementów po prostu nie opłaca się kupować używanych. Mowa tutaj o m.in. blachach do pieczenia, nożach, rękawicach piekarskich itd.
Okres gwarancji
Zwykle kupując urządzenia z drugiej ręki nie możemy liczyć na okres gwarancyjny, co jest sporym minusem. Pomimo tego wiele osób decyduje się na zakup takiego wyposażenie – głównie dotyczy to dużych i drogich sprzętów np. pieca. Po pewnym czasie można odsprzedać go i zainwestować w urządzenie wyższej klasy. Zakup używanych „mniejszych” urządzeń po prostu jest nieekonomiczny, co oczywiście okazuje się dopiero po pewnym okresie użytkowania.