Mogłoby się wydawać, że wybór gałkownicy to banalne zadanie. Nic bardziej mylnego. Gastronomia jest w dzisiejszych czasach branżą niezwykle rozwiniętą. Na rynku pojawiły się nowoczesne rozwiązania, które zwiększają komfort pracy. Owszem, możemy bazować na wyposażeniu, które ma już kilkadziesiąt lat, jednak działa to wyłącznie na naszą niekorzyść. Obecni łyżki do nakładania lodów są przystosowane do nawet najbardziej zmrożonych słodyczy.
Metalowe gałkownice
Profesjonalna łyżka do nakładania lodów powinna być wykonana z wysokiej klasy stali nierdzewnej. Jest to materiał całkowicie bezpieczny, który nie posiada w swoim składzie żadnych szkodliwych związków. Trzeba również dodać, że metalowe akcesoria wyróżniają się ponadprzeciętną wytrzymałością oraz odpornością na uszkodzenia. Dzięki temu gałkownica pozostanie w nienaruszonym stanie pomimo intensywnego użytkowania.
Wyprofilowanie czerpaka
W łyżkach do lodów niezwykle ważne jest to, jak wyprofilowany jest czerpak. To właśnie od tego zależy, czy uzyskane gałki będą idealnie okrągłe i równe. Ponadto nakładanie loda będzie niezwykle przyjemną czynnością. Dobrze jest zdecydować się na łyżkę nieco cięższą niż standardowe. Dzięki temu będzie ona wywierać odpowiedni nacisk, więc bez problemu nałożymy zmrożony deser (bez względu na jego konsystencję).